torsdag 17 februari 2011

Mumsig formfranska

Jag är ruggigt förtjust i rostat bröd, ingen specifik sort, det mesta går ju att rosta. Men hembakad formfranska är allra allra godast! Fick tips av en väninna om ett mjöl, Manitoba Cream, som skulle vara toppen att baka på. Enligt hennes utsago jäser det som sjutton!
Testade och det gick hem hos hela familjen!

Till två limpor tager du:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung, inte flytande
1 dl olja, helst oliv men raps funkar också
2 msk flingsalt
3 dl durumvetemjöl
12 dl Manitoba Cream

Jag toppade med lite vita vallmofrön, mest för att jag hade det hemma. Kan uteslutas om man vill.

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, olja och honung. Tillsätt mjöl och arbeta degen väl i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt jäsa i ca 1 timme.
Olja in 2 bakformar med olja. Dela degen i två delar, knåda lite och forma till 2 limpor som läggs i formarna.Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Pensla limporna med vatten och gör ett snitt på längden. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Jag sprayade in lite kallt vatten i ugnen när jag satt in bröden för att få lite bättre skorpa på bröden. Låt bröden svalna lite och låt dem sen vila under handduk på galler.

Sen är det bara att skiva upp, rosta och på med smör eller färskost och nån mumsig marmelad! Smaskens!

Kram på er!

Inga kommentarer: