lördag 3 januari 2009

Kokostoscakaka

Denna kaka har gjorde min mamma, kanske även min moster, en hel del när jag bodde hemma. Åt den ofta fryst då mor stoppade alla kakor i frysen i hopp om att du skulle räcka längre, men den var lika god fryst som tinad ;-) Har aldrig bakat den innan men den var lätt och rätt smidig att göra. Och supergod!

Kokostoscakaka

Tidsåtgång ca 1 timma, ca 30-40 kakor

Kaka:
200 g smör
4 st ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl

Glasyr:
1 frp (à 200 g) kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1,5 dl grädde
75 g smör

Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter.
Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.
Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.
Ät och njut!

Inga kommentarer: